Hitvallásunk, Célkütézéseink
Az Alapítvány legfontosabb célkitűzése, hogy minél több hátrányos helyzetű gyerek sikeresen fejezze be iskoláit és képes legyen megtalálni azt a foglalkozást, amiben jól érzi magát.
Dr. Orsós Zsuzsanna A Bogdán János Alapítvány elnök

Célja

Az Alapítvány legfontosabb célkitűzése, hogy minél több hátrányos helyzetű gyerek sikeresen fejezze be iskoláit és képes legyen megtalálni azt a foglalkozást, amiben jól érzi magát.

Ennek a célnak az eléréséhez nagyon sok tényező együttes jelenléte szükséges. Éppen ezért nem csupán a diákokra, hanem az őket körülvevő felnőttekre, szülőkre, tanárokra, nevelőkre is figyelni kell. Az újjáalakult Alapítvány reméli, hogy tevékenysége során sikerül motiválttá tenni ezt a szorosan együtt dolgozó közösséget.

Hitvallás

Cigány emberként az ember annyi mindent másként lát. Így volt ez régen és így van ez most is. Valószínűleg mindig így lesz a jövőben is. Egy valamit viszont nem szeretnék, ha így maradna a jövőben is. Méghozzá az a nagy szakadék, amit gyakran tapasztalok, amikor vidéken járok. A gyerekekre nézek, és azt kérdezem: Vajon mi lesz ennek a gyereknek a Sorsa? Sikerül-e egy sikeres, harmonikus, fájdalomtól mentes életet élnie majd? Sikerül-e eljutnia oda, hogy végül elégedetten tekintsen vissza az életére?

Bevallom, őszintén legtöbbször azt gondolom, hogy a sok gyerekben sokkal, sokkal több van, mint amennyi valójában elő fog jönni belőle. Mert ahhoz, hogy valaki megfelelően ki tudjon nyílni, ahhoz megfelelő környezetre van szüksége. És a környezet alatt a fizikai- és a szellemi környezetet is értem.

Sajnos az elmúlt évtizedekben sok család nem tudta a környezetét fejleszteni. Ennek több oka is lehet. Van, aki a mindennapi megélhetésért küzdött; van, aki felelőtlen volt. A végeredmény szempontjából teljesen mindegy. Most a jövőre kell koncentrálnunk. Hogyan tudjuk felépíteni, megújítani a környezetünket? Hogyan tudjuk a szellemünket megemelni? Hogyan tudjuk az előítéleteket csökkenteni? Hogyan tudunk változást hozni az életünkbe?

Az én válaszom egyértelmű. Elkötelezett híve vagyok a tanulásnak. Létfontosságú, hogy olyan tudás birtokában legyünk, amelyek lehetővé tegyék, hogy kisebbségi érzés nélkül legyünk része a környezetünknek. Ekkor leszünk képesek arra, hogy megvalósítsuk az álmainkat. Ez kell ahhoz, hogy olyan munkahelyeken dolgozhassunk, ahol a fizetésünk, nem csak a mindennapi megélhetésre elegendő és érezhessük, hogy hasznos munkát végzünk. A tudás, ahhoz is szükséges, hogy olyan munkahelyeken dolgozhassunk, ahol fejlődni tudunk. Meg kell tanulni azt is, hogy saját magunkat képviselni tudjuk. Hosszútávú stratégiákat kell építeni, melynek alapjait már iskoláskorban le kell fektetni. Jövőképet kell alkotni. Ehhez kell a széles látókör.

Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy nagyon nehéz dolgokról beszélek. De a felelős keresés, a problémák sorolgatása helyett inkább nézzünk előre. Mit tehetünk, ha egyszer valóban el akarjuk kezdeni a változást? Tudást kell szerezni és szemlélet kell váltani. Én híve vagyok az akarattal elérésnek.

Tegyél érte! Kérlek, tegyél a saját életedért!

Dr. Orsós Zsuzsanna
A Bogdán János Alapítvány elnöke