Blog
A Bogdán János Alapítvány eseményei, hírei, beszámolói
Dr. Kiss Zsuzsanna felhívása a koronavírus járvánnyal kapcsolatban

Kedves Ismerőseim!

Eddig ismeretlen helyzetbe keveredtünk, egyikünk sem hitte volna, hogy egy pici vírus ekkora felfordulást és rémületet tud okozni. Sajnos igen.

Egy eddig ismeretlen vírusról van szó, ami a levegőben és tárgyakkal is terjed (cseppfertőzés). Amikor bejut a légcsőn át a tüdőbe, akkor gyulladást okoz és megnehezíti a légcserét. Ez tüdőgyulladáshoz, illetve halálhoz is vezethet. Mindenki megbetegedhet, de leginkább a rosszabb immunrendszerrel rendelkező, vagy valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedő, leginkább idősebb emberek számára lehet végzetes. Mára már az egész országban, a legkisebb falvakban is megjelent a vírus, tehát bármelyikünk megbetegedhet és ezt most nem szabad félvállról venni. Ha nem is a legrosszabb dolog történik, de a tüdőgyulladás is komoly dolog és eléggé megviseli az embert. Szeretnélek megkérni benneteket, hogy vigyázzatok magatokra! Nem kell túl sokat tenni azért, hogy elmondhassuk, hogy felelőségteljesen viselkedtünk:

 

  • Próbáljuk meg, betartani, hogy most nem találkozunk! Elég telefonon is beszélni a barátokkal, családokkal.
  • Akinek a családjában van 50 évesnél idősebb, az próbálja felmenteni a boltba járástól, figyelmeztesse, hogy a lehető legkevesebbet találkozzon másokkal.
  • Ha elhagytuk az otthonunkat, hazaérve mossunk szappannal kezet. Mielőtt az arcunkhoz érünk, mielőtt étkezünk mindenképpen mossunk kezet!
  • A telefonunkat is töröljük át nedves törlővel, ha közösségben jártunk. (a vírus rátapadhat a felületére, éppúgy, mint a pénzre. A pénzeket fertőtleníti a Nemzeti bank).
  • Aki betegnek érzi magát (lehet influenza, hiszen annak is éppen szezonja van), mindenképpen tegyen maszkot a szája elé. Tudom, hogy nincs maszk a boltokban, de elég egy kendő, vagy sál is, jobb, mint, a semmi. A maszk hordásával csökkentjük annak az esélyét, hogy másokat megfertőzünk.
  • Aki egészséges, nem kell, hogy maszkban járjon. Az ő immunrendszere valószínűleg elég erős lesz ahhoz, hogy legyőzze a vírust. Persze, ha attól megnyugszik és jobban érzi magát, nyugodtan tegyen egy kendőt, sálat a szája, orra elé.
  • Aki beteg, vagy akinek a közvetlen közelében van lázas személy, azt kérem, hogy tartsa be és vegye komolyan az önkénes karantént. Ez azt jelenti, hogy csak akkor mész el otthonról, ha feltétlenül szükséges és akkor viselsz maszkot, nehogy megfertőzz másokat. És itt felhívnám a figyelmet a „feltétlenül szükséges” szóra.
  • Akinél a járványügyi hatóság rendelte el a karantént, az semmiképpen nem hagyhatja el az otthonát. Ebben az esetben a családtagjainak kell gondoskodni arról, hogy megfelelő ellátásban részesüljenek. De ezt úgy kell megtenni, hogy a vírust ne adjuk tovább. Pl. a bevásárlótáskát betenni a kapu elé, és nem találkozni a beteggel.
  • Aki beteg, annak sajnos tudnia kell, hogy jelenleg nincs még gyógyszer a vírus ellen. Azt tehetjük, hogy vitamint szedünk, segítjük a szervezetünket a védekezésre.

 

A betegség legyőzhető és megfékezhető. De ezt nekünk, nem túl egészségtudatos embereknek is komolyan kell vennünk és nem betegíthetünk meg sem mást, sem saját magunkat. Mert az nem igaz, hogy valamiben úgyis meg kell halni. Nem. Az élet annál sokkal értékesebb! Vigyázzunk magunkra!
 

Dr. Orsós Zsuzsanna